Geschiedenis
Als student Milieutechnologie kwam ik al heel vroeg in aanraking met water. Tijdens mijn opleiding werden verscheidene aspecten van water behandeld, maar het meest interessante voor mij is het industrieel gebruik van water en hoe dit verbruik te verduurzamen, met name in de levensmiddelensector. Nadat ik de vakken bierchemie, bierbiologie en vergistingsprocessen behaalde, werd ik in mijn laatste studiejaar aangenomen bij Brouwerij De Leckere in Utrecht (NL) om het waterverbruik van het brouwhuis te optimaliseren.
Na afronding van mijn opdracht bij De Leckere heb ik het brouwvirus behoorlijk te pakken en begin thuis te brouwen. Na verloop van tijd word het brouwen steeds professioneler. Ik maak zelf apparatuur zoals filters en koelers, en test diverse brouwinstallaties waarmee ik de verschillende brouwprocessen kan optimaliseren.
In 2014 werk ik een jaar in AustraliĆ« als wijnmaker. Maar wat ik ook probeer, de wijn wordt geen bier. Zonder hop en mout mist er toch iets… Terug thuis begin ik dus weer volop te brouwen. Nadat ik een aantal batches van een zwaar blond bier brouw, een bier dat ik al jaren brouw en met de tijd geperfectioneerd heb, hak ik de knoop door.
Brouwerij De Laatste Drinker ziet het levenslicht.
Gypsy brewing
Omdat er nog geen eigen brouwinstallatie is, worden de eerste bieren bij bevriende brouwerijen gebrouwen. De eerste batch Ne Veurvechter wordt gebrouwen bij De Wilde Brouwers in Gent. Ne Veurvechter valt in de smaak, en al snel wordt uitgeweken naar ‘t Verzet in Anzegem waar grotere volumes gebrouwen kunnen worden. Ook wordt er gebrouwen bij Brouwerij Broers in Wachtebeke.
De Laatste Drinker stelt als voorwaarde aan het gypsy brouwen dat het hele proces zelf uitgevoerd word. Er wordt dus zelf gebrouwen! Hierdoor ben ik in staat de kwaliteit van het bier voor 100% op te volgen en te garanderen.
De Laatste Drinker
De naam van de brouwerij is gebaseerd op een kort verhaal van W.F. Hermans getiteld ‘De Laatste Roker’. In dit verhaal wordt de strijd van de laatste roker in Nederland verteld. In het utopisch Nederland van de toekomst wordt de heer Vroegindewey met zijn 84 jaren als ouderwets en raar beschouwd. Zijn ideeĆ«n en opvattingen verschillen nogal van zijn eentonige en schijnbaar doelloze medeburgers.
En de heer Vroegindewey heeft een geheim, hij drinkt en rookt. Tabak en alcohol zijn namelijk verboden. Vroegindewey rookt al zijn hele leven, een traditie die hij ook in zijn laatste levensjaren in stand wilt houden. Om zijn geliefde sigaretten te kunnen blijven roken moet hij een aantal niet zo fijne en voor de hand liggende keuzes maken. Keuzes waar de samenleving, zijn buren, de pastoor en zelfs zijn kleinkinderen niet achter staan.
Desalniettemin maakt hij die keuzes iedere keer weer, bewust van de gevolgen. Hij is een roker. En voor wat hij is, daar zal hij voor vechten.